Kees Holierhoek Scenarioprijs
De Kees Holierhoek Scenarioprijs is de grootste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied. De winnaar ontvangt € 15.000. De prijs is in 1993 in het leven geroepen door Stichting Lira. Hij wordt om het jaar toegekend aan een scenarioschrijver of een schrijversteam van Nederlands televisiedrama binnen een algemeen of specifiek dramatisch genre. In 2016 nam Kees […]

In november 2021 wordt de Kees Holierhoek Scenarioprijs voor de 14e keer uitgereikt aan de scenarioschrijver(s) van de beste Nederlandstalige scenario’s voor tv-drama die in 2019 en 2020 op televisie of online in première zijn gegaan. De jury bestaat uit:

Clayde Menso (voorzitter)

Clayde Menso is directeur van Amerpodia, een collectief van vier cultuurhuizen in Amsterdam; Felix Meritis, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en Compagnietheater. Samen willen zij als een krachtig collectief een substantiële bijdrage leveren aan het culturele en maatschappelijke leven. Daarvoor was hij o.a. directeur-bestuurder van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Hij heeft een achtergrond in Cultureel Maatschappelijke Vorming en Bedrijfskunde en zit onder meer in de Raad van Toezicht van De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, het Jongerencultuurfonds Amsterdam en het Nationale Theater in Den Haag.

Foto: Carlos Berkhout

Boris Paval Conen

Foto: Govert de Roos.

Boris Paval Conen is scenarioschrijver en regisseur. Hij won diverse prijzen, waaronder een Gouden Kalf voor de televisieserie DE 9 DAGEN VAN DE GIER. In 2013 won de telefilm EXIT het gouden kalf voor beste TV drama. Boris schreef en regisseerde deze film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal van een uit de hand gelopen uitzetting van asielzoekers. Sinds EXIT schreef en regisseerde Boris nog twee korte films voor de serie DUIVELSE DILEMMA’s en drie telefilms waaronder in 2016 KAMP HOLLAND. In 2021 wordt zijn vierde telefilm ‘HOCKEYMEISJE’ uitgezonden bij MAX.

Foto: Govert de Roos

Simone van den Ende

Simone van den Ende studeerde af aan de Theaterschool Amsterdam en was daarna 12 jaar actief in de New Yorkse kunstwereld. Terug in Amsterdam richtte ze haar eigen coachingbedrijf op, gericht op presentaties van televisiepresentatoren, politici en CEO’s. Naast haar coachingwerk is Simone al 25 jaar actief als regisseur en eindredacteur van diverse televisieprogramma’s. Van 2006 tot 2016 was ze hoofd kunst, cultuur en drama bij de AVRO, later Avrotros. Naast haar reguliere coachingpraktijk werkt zij als dramaconsultant, ontwikkelt ze formats en geeft ze les.

Nazmiye Oral

Nazmiye Oral is actrice,  schrijver, theatermaker en verhalenverteller. Oral, winnaar van een Gouden kalf,  stond tot in New York op het podium met taboedoorbrekende voorstellingen als ‘De gesluierde monologen’ en samen met haar moeder in‘ Niet Meer Zonder Jou’, en is een veelgevraagd columnist.  In haar werk zoekt Oral steeds naar hoe je je kunt verhouden tot andersdenkenden zonder jezelf  te verloochenen. Of dat nu haar traditioneel Turkse familie is, of mensen die politiek ver van haar af staan. Nooit dogmatisch of boos, maar altijd op zoek naar verbinding. 

Marc Veerkamp

Marc Veerkamp (1971) begon zijn schrijfcarrière als journalist. Jarenlang specialiseerde hij zich in pedagogische- en sociale onderwerpen. Inmiddels richt hij zich vooral op fictie, in uiteenlopende media: proza, theater, film en ook televisie. Zo maakte hij jarenlang deel uit van het schrijfteam van Sesamstraat. Naast diverse dramaseries bevat zijn CV veel animatieprojecten, zoals de serie George & Paul, de korte film Tex en De Tand des Tijds, de eerste volledig geanimeerde Telefilm. Daarnaast zat Veerkamp 6 jaar in het bestuur van Netwerk Scenarioschrijvers.