Kim van Kooten wint Kees Holierhoek Scenarioprijs 2023

Voor De verschrikkelijke jaren tachtig
1 december 2023

De Kees Holierhoek Scenarioprijs is op 1 december voor de 15e keer uitgereikt aan de scenarioschrijver van het beste Nederlandstalige scenario voor een tv-dramaserie. De vakprijs van € 15.000 ging dit jaar naar Kim van Kooten, schrijver van De verschrikkelijke jaren tachtig. Deze serie van de VPRO werd in 2022 uitgezonden.

Juryprijs voor series

Nederlandstalige scenario’s voor dramaseries die in 2021 en 2022 op televisie, online of op VOD-platforms in première gingen, kwamen voor de prijs in aanmerking. De jury bestond uit Simone van den Ende (coach en dramaconsultant), Philip Huff (schrijver, scenarist, regisseur), Shariff Nasr (scenarioschrijver en regisseur), Sabrina Sugiarto, (scenarioschrijver) en Froukje Tan (filmmaker en verhalenverteller).

In oktober maakten zij drie genomineerden bekend. Naast De verschrikkelijke jaren tachtig waren dat de schrijfteams van Het jaar van Foruyn en Sihame. De stimuleringsprijs van € 5000,-voor veelbelovend talent, kende de jury toe aan Zeynep Dülger en Amir Zaza voor de film It Will Rain.

De jury over De verschrikkelijke jaren tachtig:

“Van Kooten schittert met een originele, gedurfde serie, een bewerking van de roman van regisseur Tim Kamps, waarin humor en drama om en om voorop lopen en de schrijfster, in tegenstelling tot Bert, wel weet welke kant ze op gaat. De verschrikkelijke jaren tachtig is een kleurrijke vertelling over een groep mensen (samengestelde familie) in een wooncommune in de jaren tachtig. Van Kooten laat haar personages, zowel kinderen als volwassenen, de grenzen verkennen tussen hun dromen en idealen en de alledaagse realiteit. De serie getuigt van vertelexpertise: personages met wie de kijker kan meelachen en -huilen; een voice over die werkt (!!!), met een hartverscheurende wending die we hier niet zullen spoilen; scènes die heen en weer springen in de tijd zonder duizelig te maken; en lijntjes, altijd weer de-kijker-binnentrekkende lijntjes: per scène, per aflevering, over de hele serie. Een serie die meegroeit met zijn personages – ook die onhebbelijke Bert, dus – en langzaamaan volwassen wordt.”

Over de Kees Holierhoek Scenarioprijs

De Kees Holierhoek Scenarioprijs is de grootste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied voor tv-dramaseries. De prijs wordt sinds 1993 om het jaar toegekend aan een scenarioschrijver of een schrijversteam van Nederlandstelevisiedrama binnen een algemeen of specifiek dramatisch genre.

In 2016 nam Kees Holierhoek, oprichter en voorzitter van Lira, na 30 jaar afscheid. Als eerbetoon voor zijn niet aflatende inzet voor schrijvers van alle bloedgroepen, is deze vakprijs naar hem vernoemd. Kees Holierhoek is op 23 september 2023 op 81-jarige leeftijd overleden. Kees kon de uitreiking van de naar hem genoemde prijs in november 2021 nog persoonlijk bijwonen en ontving bij die gelegenheid een dankbetuiging van Maria Vlaar.