RUDY’S GROTE KERSTSHOW wint Kees Holierhoek Scenarioprijs 2021

12 november 2021

De Kees Holierhoek Scenarioprijs is op 12 november voor de 14e keer uitgereikt aan de scenarioschrijvers van het beste Nederlandstalige scenario voor een tv-dramaserie. De vakprijs van € 15.000 ging dit jaar naar Luuk van Bemmelen en Martijn Hillenius, schrijvers van Rudy’s Grote Kerstshow. Deze jeugdserie van de VPRO werd in december 2020 uitgezonden.

Foto: Inigo Garayo

Jury

Nederlandstalige scenario’s voor dramaseries die in 2019 en 2020 op televisie, online of op VOD-platforms in première gingen, kwamen voor de prijs in aanmerking. De jury bestond uit voorzitter Clayde Menso (directeur Amerpodia), Boris Paval Conen (scenarioschrijver en regisseur), Simone van den Ende (coach en dramaconsultant), Nazmiye Oral (actrice, schrijver, theatermaker), Marc Veerkamp (scenarioschrijver en theaterauteur).

In oktober maakten zij drie genomineerden bekend. Naast Rudy’s Grote Kerstshow waren dat de schrijfteams van Mocro Maffia seizoen 2 en TreurTeeVee seizoen 2. De stimuleringsprijs van € 5000,- voor veelbelovend talent, kende de jury toe aan Dajo Leunge voor de film Donnie Mountain. Randy Oost kreeg een eervolle vermelding voor het scenario van Teef.

De jury over Rudy’s Grote Kerstshow:

“In twintig korte, maar goedgevulde delen, wordt het verhaal verteld van een kindster die door zijn eigen familie wordt geëxploiteerd. Als hij wordt ontvoerd door een onhandig gezin dat dringend geld nodig heeft voor de operatie van de dochter des huizes, ontdekt hij een leven buiten de spotlights. Dit uitgangspunt levert een even komische als ontroerende àls spannende serie op.”

“‘Het stroomt!’ zei één van de juryleden over de scenario’s. In de scripts staan ook de heerlijk ironische liedteksten van Rudy, zoals de hit ‘Kerst is olé’. De humor zit de oprechte ontroering nooit in de weg. Een diepe buiging voor de geraffineerde spanningsopbouw, met aan het eind van iedere aflevering een goed geplaatste cliffhanger. Familiedrama van deze kwaliteit, kun je prima bingen.”

> Lees het volledige juryrapport

Over de Kees Holierhoek Scenarioprijs

De Kees Holierhoek Scenarioprijs is de grootste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied voor tv-dramaseries. De prijs wordt sinds 1993 om het jaar toegekend aan een scenarioschrijver of een schrijversteam van Nederlands televisiedrama binnen een algemeen of specifiek dramatisch genre.

In 2016 nam Kees Holierhoek, oprichter en voorzitter van Lira, na 30 jaar afscheid. Als eerbetoon voor zijn niet aflatende inzet voor schrijvers van alle bloedgroepen, is deze vakprijs naar hem vernoemd. De prijs wordt sinds 2019 beheerd door Stichting Auteursprijzen. Het dagelijks beheer van deze stichting valt onder de Auteursbond.