1 dec 2023
Frank Spotnitz: Lessons from the Writers Room

Wat is de succesformule voor een goede serie?

De Amerikaanse scenarist en showrunner Frank Spotnitz, bekend van The Man in the High Castle en de legendarische jaren ’90 hit The X-files, geeft op 1 december in Eye enkele van zijn geheimen voor succesvolle series prijs. Voorafgaand aan de uitreiking van de Kees Holierhoek Scenarioprijs houdt hij onder de titel Lessons from the Writers Room een lezing over zijn strategie voor het schrijven van een publieksfavoriet.

Spotnitz begon zijn scenariocarrière als schrijver bij The X-Files. Binnen het writers room-systeem klom hij op tot showrunner van deze immens succesvolle Hollywoodserie. In deze periode werkte hij intensief samen met o.a. Vince Gilligan (later schrijver van Breaking Bad en Better Call Saul) en Michelle MacLaren (regisseur van o.a. The Walking Dead, Game of Thrones en Westworld).

Tegenwoordig woont Spotnitz in Londen, waar zijn productiehuis Big Light Productions is gevestigd. Series als The Man in the High Castle (Amazon) en Medici (Netflix) bewijzen dat Spotnitz’ Amerikaanse showrunnersysteem ook succesvol kan zijn binnen de Europese seriemarkt.

“Most writers fail because they don’t aim high enough…”

Een nog steviger stempel op het Europese serielandschap drukt Spotnitz echter door zijn gepassioneerde betrokkenheid bij het opleiden van Europese seriemakers. Zo was hij één van de grondleggers van het gerenommeerde Europese writers room-programma Serial Eyes (Berlijn) en is hij verbonden aan het European Showrunner Programme dat makers uit heel Europa klaar stoomt voor het showrunnerschap in hun eigen serie-industrieën.

Spotnitz en de series waar hij aan (mee)werkt zijn met diverse prijzen onderscheiden, waaronder meerdere Golden Globes en Emmy Awards. Behalve een gelauwerde scenarioschrijver is Spotnitz ook een inspirerende spreker. Kom 1 december naar Eye en leer alles over het schrijven van successeries!

Toegang is gratis, reserveren verplicht

Informatie

Start om

14:30

Locatie

Eye Filmmuseum

IJ-promenade 1

Amsterdam