Kees Holierhoek Scenarioprijs

Tweejaarlijkse prijs voor schrijvers van Nederlands televisiedrama

De Kees Holierhoek Scenarioprijs van 2021

Deze vakprijs is op 12 november 2021 in Eye uitgereikt aan de scenarioschrijver(s) van het beste Nederlandstalige scenario voor tv-drama dat in 2019 of 2020 op televisie of online in première is gegaan. In 2021 waren dat Luuk van Bemmelen en Martijn Hillenius, schrijvers van Rudy’s Grote Kerstshow.

Rudy's Grote Kerstshow

Luuk van Bemmelen en Martijn Hillenius
Winner 2021
Foto: Inigo Garayo

Genomineerden 2021

MOCRO MAFFIA S2
RTL / Videoland
Drie vrienden maakten samen de overstap van de kleine criminaliteit naar het grotere werk en krijgen de Amsterdamse cocaïnehandel in handen. Door jaloezie komen ze lijnrecht tegenover te staan.
Achmed Akkabi, Ashar Medina, Oscar van Woensel
RUDY’S GROTE KERSTSHOW
VPRO
Kindster Rudy wordt aan de vooravond van zijn grote kerstshow ontvoerd door de ouders van de ernstig zieke Sara, in de hoop met het losgeld haar behandeling te betalen. Feel good serie voor de hele familie!
Luuk van Bemmelen, Martijn Hillenius
TREURTEEVEE
Pupkin Film, VPRO
Zwartkomische serie waarin de inwoners van de stad Yolandia worstelen met de grote thema's van het leven. Een mix van sketch en drama, absurdisme en romantiek, bittere ernst en flauwekul.
Jan-Paul Buijs, Ellen Parren, Peter van Rooijen

Kees Holierhoek

De Kees Holierhoek Scenarioprijs is de grootste scenarioprijs voor tv-series in het Nederlands taalgebied. De winnaar ontvangt € 15.000. De prijs is in 1993 in het leven geroepen door Stichting Lira en wordt om het jaar toegekend aan een scenarioschrijver of een schrijversteam van Nederlands televisiedrama binnen een algemeen of specifiek dramatisch genre.

In 2016 nam Kees Holierhoek, oprichter en voorzitter van Lira, na 30 jaar afscheid. Als eerbetoon voor zijn niet aflatende inzet voor schrijvers van alle bloedgroepen, is deze vakprijs naar hem vernoemd. Sinds 2019 wordt de prijs beheerd door Stichting Auteursprijzen.

 

Jury 2021

Foto: Inigo Garayo
Clayde Menso
Voorzitter
Clayde Menso is directeur van Amerpodia, een collectief van vier cultuurhuizen in Amsterdam; Felix Meritis, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en Compagnietheater. Samen willen zij als een krachtig collectief een substantiële bijdrage leveren aan het culturele en maatschappelijke leven. Daarvoor was hij o.a. directeur-bestuurder van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Hij heeft een achtergrond in Cultureel Maatschappelijke Vorming en Bedrijfskunde en zit onder meer in de Raad van Toezicht van De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, het Jongerencultuurfonds Amsterdam en het Nationale Theater in Den Haag.
Foto: Inigo Garayo
Boris Paval Conen
Boris Paval Conen is scenarioschrijver en regisseur. Hij won diverse prijzen, waaronder een Gouden Kalf voor de televisieserie DE 9 DAGEN VAN DE GIER. In 2013 won de telefilm EXIT het gouden kalf voor beste TV drama. Boris schreef en regisseerde deze film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal van een uit de hand gelopen uitzetting van asielzoekers. Sinds EXIT schreef en regisseerde Boris nog twee korte films voor de serie DUIVELSE DILEMMA’s en drie telefilms waaronder in 2016 KAMP HOLLAND. In 2021 wordt zijn vierde telefilm ‘DWAALSPOOR’ uitgezonden bij MAX.
Foto: Inigo Garayo
Simone van den Ende
Simone van den Ende studeerde af aan de Theaterschool Amsterdam en was daarna 12 jaar actief in de New Yorkse kunstwereld. Terug in Amsterdam richtte ze haar eigen coachingbedrijf op, gericht op presentaties van televisiepresentatoren, politici en CEO’s. Naast haar coachingwerk is Simone al 25 jaar actief als regisseur en eindredacteur van diverse televisieprogramma’s. Van 2006 tot 2016 was ze hoofd kunst, cultuur en drama bij de AVRO, later Avrotros. Naast haar reguliere coachingpraktijk werkt zij als dramaconsultant, ontwikkelt ze formats en geeft ze les.
Nazmiye Oral
Nazmiye Oral is actrice, schrijver, theatermaker en verhalenverteller. Oral, winnaar van een Gouden kalf, stond tot in New York op het podium met taboedoorbrekende voorstellingen als ‘De gesluierde monologen’ en samen met haar moeder in‘ Niet Meer Zonder Jou’, en is een veelgevraagd columnist. In haar werk zoekt Oral steeds naar hoe je je kunt verhouden tot andersdenkenden zonder jezelf te verloochenen. Of dat nu haar traditioneel Turkse familie is, of mensen die politiek ver van haar af staan. Nooit dogmatisch of boos, maar altijd op zoek naar verbinding.
Foto: Inigo Garayo
Marc Veerkamp
Marc Veerkamp (1971) begon zijn schrijfcarrière als journalist. Jarenlang specialiseerde hij zich in pedagogische- en sociale onderwerpen. Inmiddels richt hij zich vooral op fictie, in uiteenlopende media: proza, theater, film en ook televisie. Zo maakte hij jarenlang deel uit van het schrijfteam van Sesamstraat. Naast diverse dramaseries bevat zijn CV veel animatieprojecten, zoals de serie George & Paul, de korte film Tex en De Tand des Tijds, de eerste volledig geanimeerde Telefilm. Daarnaast zat Veerkamp 6 jaar in het bestuur van Netwerk Scenarioschrijvers.

Rudy's Grote Kerstshow

Winnaar Kees Holierhoek Scenarioprijs 2021

Voorgaande winnaars

  • 2019: Shariff Korver, Marco van Geffen, Jeroen Scholten van Aschat, Pim Algoed, Raul Serrano, Vincent van de Valk, Philip Delmar en Eva K. Mathijssen (bijdrage) (Fenix)
  • 2017: Franky Ribbens (Hollands Hoop)
  • 2013: Ger Beukenkamp & Hans Hylkema (Den Uyl en de affaire Lockheed)
  • 2011: Tamara Bos & Mieke de Jong (Annie M.G.)
  • 2009: Maike Meijer & Margôt Ros (Toren C)
  • 2007: Frank Ketelaar (De Uitverkorene)
  • 2005: Alma Popeyus & Hein Schütz (De Enclave)
  • 2003: Mieke de Jong (Ochtendzwemmers)
  • 2001: Maria Goos (Oud Geld)
  • 1999: Tamara Bos (Dag Juf, tot morgen)
  • 1997: Ger Beukenkamp (Ik ga naar Tahiti)
  • 1995: Arthur Japin (De roering van het kielzog)
  • 1993: Wim T. Schippers (oeuvre)

Stimuleringsprijs 2021

De Stimuleringsprijs van € 5.000,- wordt toegekend aan de schrijver of schrijvers van een tv-productie die volgens de jury een speciale vermelding verdient. In 2021 ontvangt Dajo Leunge deze prijs voor zijn film Donnie Mountain.

> Lees een fragment van het scenario van Donnie Mountain

Foto: Kay Fahner
Dajo Leunge
Donnie Mountain
Dajo Leunge schreef tijdens zijn scenario-opleiding aan de Filmacademie meerdere fictiefilms, waaronder De Dood van een Tijgermoeder (geselecteerd voor Go Short, genomineerd voor VERS 2019). Donnie Mountain (winnaar AVROTROS scenarioprijs) is zijn afstudeerfilm.