Kees Holierhoek Scenarioprijs

Tweejaarlijkse prijs voor schrijvers van Nederlands televisiedrama

Kees Holierhoek Scenarioprijs 2023

Deze vakprijs werd op 1 december 2023 in Eye uitgereikt aan Kim van Kooten voor De verschrikkelijke jaren tachtig.

Uitreiking 2023

Kim van Kooten wint Kees Holierhoek Scenarioprijs
Winner 2023
Foto: Joy Hansson

Genomineerden 2023

DE VERSCHRIKKELIJKE JAREN TACHTIG
Topkapi Films, VPRO
Het negenjarige meisje Piet probeert zich staande te houden binnen de absurde realiteit van een woongroep in de jaren tachtig. In de woongroep, onder leiding van de enige man, wordt alles gedeeld: geld, de kinderen, yoghurt, valium. Maar hoe deel je de dingen die je niet kunt vastpakken? Waar laat je verdriet? Hoe zeg je dat je hart gebroken is als het in huisvergaderingen vooral gaat over wie wanneer naar de afhaalchinees gaat?
Kim van Kooten
HET JAAR VAN FORTUYN
Hollands Licht, AVROTROS
Voor de lijsttrekker van de populairste partij lijkt er weinig in de weg te staan om de nieuwe minister-president van Nederland te worden. Maar alles verandert als nieuwkomer Pim Fortuyn de politiek in gaat. Fortuyn roept naast bewondering ook felle weerstand op, waardoor de gemoederen steeds hoger oplopen. De serie is een gedramatiseerde versie van de verkiezingsstrijd tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 en de moord op Pim Fortuyn.
Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht
SIHAME
Fiction Valley, KRO-NCRV
Wat doe je als een paar klootzakken zonder jouw toestemming een seksvideo van je online plaatsen? De onbevreesde 18-jarige Sihame laat dat niet over haar kant gaan en zet een gewelddadige jacht in op de jongens die haar dit flikten. Met grof geweld pakt ze haar macht terug, met alle gevolgen van dien.
Leila Sahir, Perla Vita Beerens, Achmed Akkabi, Amira Duijnhouwer en Randa Peters

Kees Holierhoek

De Kees Holierhoek Scenarioprijs is de grootste scenarioprijs voor tv-series in het Nederlands taalgebied. De winnaar ontvangt € 15.000. De prijs is in 1993 in het leven geroepen door Stichting Lira en wordt om het jaar toegekend aan een scenarioschrijver of een schrijversteam van Nederlands televisiedrama binnen een algemeen of specifiek dramatisch genre.

In 2016 nam Kees Holierhoek, oprichter en voorzitter van Lira, na 30 jaar afscheid. Als eerbetoon voor zijn niet aflatende inzet voor schrijvers van alle bloedgroepen, is deze vakprijs naar hem vernoemd. Sinds 2019 wordt de prijs beheerd door Stichting Auteursprijzen.

Kees Holierhoek is op 23 september 2023 op 81-jarige leeftijd overleden. Kees kon de uitreiking van de naar hem vernoemde prijs in november 2021 nog persoonlijk bijwonen en ontving bij die gelegenheid een dankbetuiging van Maria Vlaar.

> In memoriam Kees Holierhoek

Jury 2023

Foto: Titia Hahne
Simone van den Ende
Simone van den Ende studeerde af aan de Theaterschool Amsterdam en was daarna 12 jaar actief in de New Yorkse kunstwereld. Terug in Amsterdam richtte ze haar eigen coachingbedrijf op, gericht op presentaties van televisiepresentatoren, politici en CEO’s. Naast haar coachingwerk is Simone al 25 jaar actief als regisseur en eindredacteur van diverse televisieprogramma’s. Van 2006 tot 2016 was ze hoofd kunst, cultuur en drama bij de AVRO, later Avrotros. Naast haar reguliere coachingpraktijk werkt zij als dramaconsultant, ontwikkelt ze formats en geeft ze les.
Foto: Titia Hahne
Philip Huff
Philip Huff is (scenario)schrijver en regisseur. Hij publiceerde vier romans, een verhalenbundel, een essaybundel, een dichtbundel en een novelle. Huff schreef de scenario’s voor de ONS-film 'Dagen van gras' (2011), de telefilm Groenland (2015) en voor de bioscoopverfilming van 'Niemand in de stad' (2018). In 2020 ging Huffs eerste korte film als regisseur, 'Bosrandgeluk', in première op het Nederlands Filmfestival. Hij was zelf verantwoordelijk voor het scenario. In 2022 verscheen zijn tweede film als schrijver en regisseur, 'Het kamp', naar een kort verhaal van Maartje Wortel. Hij is bezig met zijn eerste speelfilm als schrijver en regisseur, de thriller 'Tussen hond en wolf'.
Foto: Titia Hahne
Shariff Nasr
Shariff Nasr is een regisseur en scenarioschrijver met een sterke focus op de ontwikkelingen in de moderne samenleving. Hij raakt geïnspireerd door stemmen die we nooit horen en emoties die we proberen te verbergen of negeren en gebruikt humor als wapen om serieuze onderwerpen te bevechten. In 2023 won hij zowel de Zilveren Krulstaart als het Gouden Kalf Beste Scenario voor de speelfilm 'El Houb', die hij eveneens regisseerde.
Foto: Titia Hahne
Sabrina Sugiarto
Scenarioschrijver Sabrina Sugiarto (Amsterdam, 1978) studeerde in 2006 af aan de Nederlandse Filmacademie en ontving nationale en internationale erkenning voor haar werk als scenarist. Sugiarto schreef jeugdseries zoals 'Abi', 'Sammy Paramaribo' en 'Woezel & Pip'. Ze produceerde en regisseerde de documentaire 'Onbekend Onbemind'. Ook zette ze haar schrijf- en researchtalenten in voor de tentoonstelling 'SABI Suriname' (Tropenmuseum Junior) en andere projecten die bewustwording en inclusie bevorderen. Momenteel schrijft ze aan een kinderboek en ontwikkelt zij een televisieserie.
Foto: Titia Hahne
Froukje Tan
Froukje Tan is filmmaker en verhalenverteller. Haar portfolio omvat documentaires, korte films (inclusief animatie) en tv-films. Tot haar drie speelfilms behoren 'Links' (2008), 'Mijn avonturen door V. Swchrm' (2012), en 'Kung fu leeuw' (2023). Tan daagt graag conventionele perspectieven uit. Of het nu een man is die de linkerkant van dingen niet kan zien, of een achterkant van een Kung Fu leeuw die de voorkant wil zijn; ze belicht het buitengewone in het gewone. Door middel van haar films wil ze eraan herinneren dat er altijd een andere manier is om naar de wereld te kijken. Naast het verbeelden van haar eigen verhalen helpt Froukje anderen om hun verhaal te vertellen.
Foto: Titia Hahne
Thomas van Son
Jurybegeleider

De Verschrikkelijke Jaren Tachtig

Winnaar Kees Holierhoek Scenarioprijs 2023

Voorgaande winnaars

  • 2021: Luuk van Bemmelen en Martijn Hillenius voor Rudy’s Grote Kerstshow
  • 2019: Shariff Korver, Marco van Geffen, Jeroen Scholten van Aschat, Pim Algoed, Raul Serrano, Vincent van de Valk, Philip Delmar en Eva K. Mathijssen (bijdrage) voor Fenix
  • 2017: Franky Ribbens voor Hollands Hoop
  • 2013: Ger Beukenkamp en Hans Hylkema voor Den Uyl en de affaire Lockheed
  • 2011: Tamara Bos en Mieke de Jong voor Annie M.G.
  • 2009: Maike Meijer en Margôt Ros voor Toren C
  • 2007: Frank Ketelaar voor De Uitverkorene
  • 2005: Alma Popeyus en Hein Schütz voor De Enclave
  • 2003: Mieke de Jong voor de Ochtendzwemmers
  • 2001: Maria Goos voor Oud Geld
  • 1999: Tamara Bos voor Dag Juf, tot morgen
  • 1997: Ger Beukenkamp voor Ik ga naar Tahiti
  • 1995: Arthur Japin voor De roering van het kielzog
  • 1993: Wim T. Schippers voor zijn oeuvre