Bekendmaking nominaties Kees Holierhoek Scenarioprijs 2023

10 oktober 2023

De Kees Holierhoek Scenarioprijs wordt op 1 december voor de 15e keer uitgereikt aan de scenarioschrijver(s) van de beste oorspronkelijke Nederlandse serie. De winnaar ontvangt een bedrag van € 15.000. Daarmee is de Kees Holierhoek Scenarioprijs de grootste scenarioprijs in het Nederlands taalgebied.

In aanmerking komen oorspronkelijk Nederlandse series die tussen 2021 en 2022 op televisie of online in première zijn gegaan.

De genomineerde series zijn:

De verschrikkelijke jaren tachtig

Kim van Kooten
Het negenjarige meisje Piet probeert zich staande te houden binnen de absurde realiteit van een woongroep in de jaren tachtig. In de woongroep wordt alles gedeeld: geld, de kinderen, yoghurt, valium. Maar hoe deel je de dingen die je niet kunt vastpakken? Waar laat je verdriet?

Het jaar van Fortuyn

Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht
Voor de lijsttrekker van de populairste partij lijkt er weinig in de weg te staan om de nieuwe minister-president van Nederland te worden. Maar alles verandert als nieuwkomer Pim Fortuyn de politiek in gaat. Fortuyn roept naast bewondering ook felle weerstand op, waardoor de gemoederen steeds hoger oplopen.

Sihame

Leila Sahir, Perla Vita Beerens, Achmed Akkabi, Amira Duijnhouwer en Randa Peters
Wat doe je als een paar klootzakken zonder jouw toestemming een seksvideo van je online plaatsen? De onbevreesde 18-jarige Sihame laat dat niet over haar kant gaan en zet een gewelddadige jacht in op de jongens die haar dit flikten. Met grof geweld pakt ze haar macht terug, met alle gevolgen van dien.

De winnaar wordt op 1 december bekend gemaakt in Eye tijdens een programma met o.a. scenarioschrijver Frank Spotnitz, bekend van X-Files.

Jury

De jury bestaat uit Simone van den Ende (coach en dramaconsultant), Philip Huff (schrijver, scenarist, regisseur), Shariff Nasr (scenarioschrijver en regisseur), Sabrina Sugiarto (scenarioschrijver) en Froukje Tan (filmmaker en verhalenverteller).

Kees Holierhoek

In 2016 nam Kees Holierhoek, oprichter en voorzitter van Lira, na 30 jaar afscheid. Als eerbetoon voor zijn niet aflatende inzet voor schrijvers van alle bloedgroepen, is deze vakprijs naar hem vernoemd. Kees Holierhoek is op 23 september 2023 op 81-jarige leeftijd overleden. Kees kon de uitreiking van de naar hem genoemde prijs in november 2021 nog persoonlijk bijwonen en ontving bij die gelegenheid een dankbetuiging van Maria Vlaar.

Meer informatie over de genomineerde series en de jury