Wie was Elly Jaffé?

Dr. Elly Jaffé-Freem (1920-2003) was jarenlang docente Frans aan een Amsterdamse middelbare school. Daarnaast schreef zij honderden recensies over Franse literatuur in De Groene Amsterdammer. Dat maakte haar tot dé ambassadrice van de Franse letteren in Nederland.

In 2000 richtte zij, samen met de Vereniging van Letterkundigen (voorloper van de Auteursbond), de Dr. Elly Jaffé Stichting op. Deze stichting wil door middel van vertaalprijzen en -stipendia ons taalgebied verder ontsluiten voor de Franse literatuur.

In mei 2015 is het boekje ‘C’est mágnifique! De passies van Elly Jaffé-Freem’, geschreven door Jeanne Holierhoek en Mirjam de Veth, verschenen. Het eerste exemplaar werd op 22 mei 2015 door Jan Baeke (voorzitter Dr. Elly Jaffé Stichting en VvL) aangeboden aan Suzanne Vermaat, dochter van Elly Jaffé. Polly Cohen-Hertzberger, Elly’s andere dochter, is eerder in 2015 overleden.