Winnaars Thérèse Cornips Stipendium 2024

23 april 2024

De winnaars van het Thérèse Cornips Stipendium 2024 zijn bekend. Zij ontvangen ieder een geldbedrag voor het verder verwezenlijken van hun plannen op literair gebied. Het beschikbare budget van € 12.500 wordt over vijf projecten verdeeld.

Gehonoreerde aanvragen

  1. Stichting Eenzame Uitvaart Alkmaar (€ 1.925,00) – Plaatsing drie gedichtbordjes ter uitbreiding van het bestaande gedichtenlint op de begraafplaats
  2. Anne Mulleners en Lotte Lentes (€ 945,00) – Vertaling fragmenten van Duitstalig toneelstuk Jeeps van Nora Abdel-Maksoud
  3. Ralph Aarnout (€ 3.500,00) – Podcast met interviews van zes vertalers
  4. Floortje Schoevaart (€ 3.146,85) – Vertaling van Ravels’ opera L’enfant et les sortilèges.
  5. Suzanne Bogman (€ 2.500,00) – Voor de inleiding van De verborgen vrouwen van Limburg

Keuzeproces

De jury heeft bij het voordragen van de winnaars aan de Stichting Auteursprijzen onder meer gekeken naar de mogelijkheden om de projecten uit te voeren. Ook de transparantie van de begroting speelde een belangrijke rol. Verder is de jury in gedachte te rade gegaan bij de naamgeefster van het fonds, die zo veel affiniteit had met de literatuur, met het vertaalvak en met kunst in het algemeen.

Over het Thérèse Cornips Stipendium

Vertaalster Thérèse Cornips (1926-2016) nam in haar testament de wens op de Stichting Thérèse Cornips op te richten. Haar nagelaten vermogen moest worden gebruikt om literair schrijvers en vertalers te steunen. Daartoe is haar vermogen grotendeels ondergebracht bij de Stichting Auteursprijzen. Conform de bedoelingen van de naamgeefster stelt dit fonds sinds 2020 jaarlijks één of meerdere stipendia beschikbaar.